Gemaakt door: Rosanne Beks.

m'n vrienden en ik haten echt iedereen | RUMAG.

Heb je wel eens dat je vrienden erg negatief doen? Ik zal je wat vertellen, want iedereen is vaak negatief tegen mensen waar hij/zij zeker van weet dat hij/ zij luistert.

Wat kan je hier nou aan doen?

Het belangrijkste aan vriendschap is dat je naar elkaar luistert en als je iemand kan helpen dat je je best doet om dat te doen. Als je iemand helpt of alleen al luistert, voelt diegene zich vaak al snel beter.

Een van de lastigste dingen aan vriendschap is het afspreken, want in deze tijd spreken we niet snel meer af. Het liefst laten we alles van de andere kant afkomen, maar vaak gebeurt er dan niets. Dat is het stomme aan deze tijd, als jij niet iets regelt

om af te gaan spreken gebeurt er ook niets en kun je de vriendschap wel vergeten.

Het is ook nog een lastig ding om te weten wie jou ECHTE vrienden zijn en wie niet. Veel mensen zijn zeker van hun zaken, maar vaak praten hun vrienden nog achter hun rug. Ook als je af gaat spreken en het is opeens heel ongemakkelijk, dat kan ook komen omdat een van jullie een schuldgevoel heeft opgebouwd.

Echte vrienden weten wie jij bent en als je je even niet goed voelt hebben zij het meestal meteen door. Daar moet je naar kijken, als jij je niet goed voelt ‘Wie helpt je erdoorheen?’.

Tips: Wat moet je niet zeggen als het slecht gaat met je vrienden?

  • Zeg nooit ik weet hoe je je voelt, want iedereen ervaart dingen anders.
  • Zeg nooit het komt vast wel goed, want je vrienden hebben geen bevestiging nodig ze willen gewoon dat je er voor ze bent.

Wat moet je WEL zeggen tegen je vrienden?

  • Kan ik iets voor je doen?
  • Wil je iets met me doen?
  • Ik ben er voor je ook al heb je misschien niets aan me.
  • Of ga eens langs bij je vriend of vriendin met een leuk cadeautje of niet.