Reflectie Module-2 E-commerce

Op 10 juli tweeduizendtwintig kreeg ik van mijn mentor (samen met al mijn medeleerlingen) te horen dat ik geslaagd was voor het kaderexamen. Naast dat het examen bijzonder makkelijk was werd het je NOG makkelijker gemaakt door de versoepelingen van het coronavirus. Hierdoor was het mogelijk om met een drie op wiskunde alsnog het papiertje te verkrijgen. Dat terzijde had ik na het behalen van mijn diploma nog geen idee wat ik wilde gaan doen. Het zou iets in de economie gaan worden aangezien de andere richtingen zoals bouw of hospitality mij niks leken. Met deze gedachte in het achterhoofd bezocht ik de website van het ROC Friese poort, opzoek naar economische opleidingen. Al snel had ik de tientallen zoekresultaten teruggebracht naar twee kanshebbers: Medewerker marketing en communicatie en E-commerce manager. Uiteindelijk heb ik voor de opleiding E-commerce manager gekozen, omdat communicatie naar mijn mening enkel voor vrouwen is.

Nadat ik mij aangemeld had, werd ik ingeroosterd voor een toelatingsgesprek met een vrouw waarvan de naam mij niet meer is bijgebleven. Omdat ik van het kader VMBO afkwam was het voor mij nog maar de vraag of ik toegelaten zou worden op een niveau 4 opleiding. Ik moest dus mijn uiterste best doen om de dame in kwestie te overtuigen van mijn bijzonder hoge IQ. Na mijn charismatische overtuiging skills te hebben ingezet, vertelde de mevrouw dat ik zou worden ingeschreven voor de opleiding. Niets bleek minder waar toen ik aan het begin van het schooljaar ingeschreven stond aan de opleiding commercieel medewerker.

Op school werd mij verteld dat de opleiding commercieel medewerker met hetzelfde basisjaar werkt als E-commerce manager, dus dat het op de lange termijn niks uit zou maken. Naast mijn verdriet voor het ijskoude verraad van het toelatingsvrouwtje riep dit een aantal vragen bij mij op. Hebben ze het basisjaar van de niveau vier opleiding makkelijker gemaakt of die van drie juist moeilijker? Tot op de dag van vandaag heb ik geen antwoord op deze vraag gekregen (misschien wel omdat ik hem niet heb gesteld, haha). Wel heb ik mijn eigen invulling eraan kunnen geven.

Voor dit artikel behandel ik alleen het vak e-commerce, omdat ik hiervoor de opleiding gekozen heb.

Na het bezichtigen van de website en een paar informatieve filmpjes over de opleiding, kreeg ik de indruk dat deze opleiding veel mogelijkheden te bieden heeft. Vooral de beweringen dat je sociale mediacampagnes en content strategieën mocht bedenken spraken mij aan. Dit waren dan ook mijn verwachtingen bij het vak e-commerce.

Na de eerste les was deze ‘hoop’ al weggezakt. Je moest een WordPress website aanmaken en deze vervolgens gaan inrichten doormiddel van standaard lay-outs. Vaardigenheden die je binnen zo’n 6 tot 8 uur gratis cursussen volgen ook zou kunnen beschikken.

Wat ik geleerd heb

In de eerste twee periodes van het basisjaar van de opleiding, heb ik kennis gemaakt met het programma WordPress. Dit traject begon met het aanmaken van een website. Vervolgens had je keuze uit een aantal lay-outs die het programma gratis aanbood, waarvan je degene moest kiezen die bij de inhoud van de betreffende website hoorde. Daarna moest je een menustructuur aanmaken, hiervan zijn een aantal hoofdstukken verplicht zoals: home, portfolio en blogs. Ten derde moest ik gaan oefenen met pagina’s en berichten aanmaken, waar het belangrijk was dat je de behorende zoekwoorden erin verwerkte en de pagina’s leesvriendelijk maken. Ten slotte moest je de Meta descripties aanpassen van de pagina’s, zodat helemaal ze ‘bezoekers ready’ waren.

Wat ik moeilijk vond

Ondanks dat je het programma relatief snel onder de knie kan hebben, kan je niet zomaar lukraak aan de slag. Wanneer je 5 minuten niet oplette tijdens de uitleg kreeg je er later spijt van gezien het haast onmogelijk is om bepaalde functie zelf te vinden. Doordat dit frequent voorkwam liep ik zo nu en dan een kleine achterstand (die overigens snel weer in te halen viel door de kleine hoeveelheid stof) op. Ook de urenlange priegelsessies voor een tekstblok/afbeelding op de juiste plaats te krijgen hebben mij veel frustratie opgeleverd.

Wat ik makkelijk vond

Het schrijven van artikelen was bij mij niet zo’n groot probleem. Omdat ik daar over het algemeen niet zo veel moeite mee heb.

Wat ik aan de hulp van de docent heb gehad

Op het moment dat ik er niet uitkwam, was de docent daar om het voor me uit te leggen.

Wat ik de volgende keer anders zou doen

In de les de opdrachten proberen af te krijgen zodat je er thuis geen gezeik meer van krijgt. Want dat kan makkelijk.

Wat ik nog meer zou willen leren van e-commerce

Het gene dat op de website beweerd werd. Dus het bedenken van sociale mediacampagnes, het analyseren van gebruikersdata of een contentstrategie en al dat andere.

Wat ik iemand zou willen adviseren die gaat beginnen met de lessen E-commerce

Maak de opdrachten in de les af en verwacht er niet te veel van.

Samenvatting

Ondanks dat ik enigszins teleurgesteld ben omdat de opleiding/het vak niet aan mijn verwachtingen voldeed, heb ik toch een aardig idee gekregen hoe je het programma WordPress kan gebruiken en deze hoger aan de ranglijst kan brengen doormiddel van SEO toe te passen. Ik snap dat in het eerste jaar belangrijk is om een goede basis te leggen, en dat er in de rest van de twee schooljaren ongetwijfeld iets in die richting van de beloofde onderwerpen naar voren zal komen. Toch vind ik dat er hier en daar wel een standje bij zou mogen gegeven worden.