Selecteer een pagina

Serious request

Wat is serious request?
3FM Serious Request (vaak verkort tot Serious Request) is een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender NPO 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van Het Nederlandse Rode Kruis. De actie wordt sinds 2004 jaarlijks gehouden in de week voor Kerstmis. Elk jaar staat een specifiek thema centraal, een zogenaamde ‘stille ramp’.
Het evenement had jarenlang de vorm van een glazen huis, waarin enkele dj’s vijf of zes dagen zonder eten werden opgesloten. De dj’s draaiden dag en nacht verzoeknummers voor luisteraars, in ruil voor een donatie. Verder werden bekende Nederlanders ingezet en werden er gedoneerde zaken geveild. Tijdens de eerste drie edities stond het Glazen Huis op de Neude in Utrecht, sinds 2007 wisselde de locatie. 

Gestopt
Serious request heeft in 2018 aangekondigd dat het glazen huis gaat stoppen, maar ze gaan niet stopen met het goedde doel helpen. Inplaats van het glazenhuis gaan ze een week lang het land doorreizen om bij verschillende evenementen bij te wonen en daar geld voor inzamelen en aan het eind doneren ze dat bedrag een een goeddoel.

Leeuwarden,
Op 27 april 2012 werd door 3FM-dj’s Timur Perlin en Paul Rabbering bekendgemaakt dat Serious Request 2013 zal plaatsvinden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Deze editie zal als doel hebben om de stille ramp diarree te verminderen, zo werd op 11 juni 2013 bekendgemaakt. Van 18 tot en met 24 december vertoeven de dj’s Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg in het Glazen Huis. Het Glazen Huis werd in 2013 gesloten door turner Epke Zonderland. Het eindbedrag was € 12.302747, Die het vorige record van 12.251.667 van het jaar daarvoor verbrak. Het recordbedrag is niet meer verbroken . Deze 3FM Serious Request was daardoor de meest populaire, alle 3FM Serious Request’s die hierna kwamen gingen met grote stappen achteruit kwa opbrengst. Het meest aangevraagde lied was DVBBS & Borgeous – TSUNAMI.

Thijn Kolsteren, Lak voor Tijn
Tijn Kolsteren (Veldhoven, 14 juli 2010 – Hapert, 7 juli 2017) was een Nederlandse jongen die tijdens zijn ongeneeslijke ziekte bekendheid verwierf als fondsenwerver voor 3FM Serious Request 2016. Met een door hem bedachte nagellakactie werd ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor kinderen in oorlogsgebieden.
Tijns ouders kregen in mei 2016 te horen dat hij aan hersenstamkanker leed. Behandelingen die daarna plaatsvonden hadden enkel tot doel zijn leven te verlengen. Tijdens 3FM Serious Request 2016 kwam hij op het idee om 100 euro voor de actie te verdienen door bij mensen hun nagels te lakken. Met zijn vader kwam hij op 21 december 2016 naar het Glazen Huis in Breda, en werd prompt door diskjockey Domien Verschuuren het huis binnengehaald, waar hij door een inderhaast gemaakte opening nagels van omstanders kon lakken. Het idee achter de actie was dat iedereen zijn of haar nagels moest lakken en één euro moest doneren, of als ze hun nagels niet wilden lakken tien euro doneren.
De actie kreeg via sociale media massale navolging, en bracht tot het einde van Serious Request 2016 ruim 2,5 miljoen euro op.
Deze actie wordt door Tijns ouders voortgezet tijdens Serious Request 2017 ondanks het overlijden van tijn.