Soorten mountainbike routes in friesland

Je hebt 2 grote parkouren om te mountainbiken in Friesland. In deze blog ga ik je vertellen wat de verschillen vertellen van de routes en wat de/beste/ mooiste route is.

Mountainbike route Beetsterzwaag:

Je hebt rond Beetsterzwaag een hele mooie mountainbike route die is aangelegd in 2017. Het is een route die iedereen kan fietsen en ook leuk vind. Dus kunnen zowel beginnende als experts de route fietsen. De route begint bij het witte huis in Olterterp daar heb je veel ruimte om te parkeren en je klaar te maken voor de rit. De route is heel duidelijk aangegeven met pijltjes dus je raakt nooit de weg kwijt. Ook heb je de optie om tussendoor in de route nog een extra stuk er aan toe te voegen door drachten. Ondanks dat dit leuk klinkt vind ik het extra stuk persoonlijk behoorlijk saai. De route is ongeveer 35 km lang als je de hele groene (standaard) route doet.

 

Mountainbike route Appelscha:

De mountainbike route in Appelscha is de populairste mountainbike route van Friesland en naar mijn mening ook de beste. In Appelscha kan je 3 verschillende routes fietsen de rode de blauwe en de groene route. Zelf heb ik alleen nog de rode en de blauwe gedaan, omdat die mooi in verbinding liggen. De rode route is de kleinste route met 4km. Het is best een kort parkour maar heb is wel het lastigste parkour, omdat je de hele tijd op en neer gaat dus het is niet de handigste route voor beginners. Aan de rode route kan je mooi de blauwe route toevoegen. De blauwe route is een route die iedereen kan doen qua moeilijkheidsgraat. Het is een mooie route door het natuurgebied in Appelscha en de route is 17 km lang dus als je die combineert met de rode route is het de perfecte lengte voor een mountainbike rit. De groene route is ook een route die iedereen makkelijk dan fietsen. De groene route gaat de andere kant op van Appelscha en gaat ook lang een mooi natuurgebied.

 

De verschillen/ wat is de beste route:

Als aan mij zou vragen wat nou de beste route dan zou ik zeggen Appelscha, omdat daar meer uitdaging in zit voor mij en het beter is aangelegd. Beetsterzwaag heeft heel erg veel wortels en dan soms best wel irritant zijn maar Beetsterzwaag blijft een mooie route. Ook fiets je de route in Appelscha in 1 keer mountainbikend door en moet je bij de route in Beetsterzwaag nog wel stukjes over de normalen weg fietsen.

Dus wil je het mountainbiken in Friesland nou proberen dan zeg ik DOE HET, want het is het echt waard.