Esports

Esports is de term die wordt gebruikt voor het gamen op een professioneel niveau, en alles wat daarbij komt kijken. Je kent het wel, je verveeld je en wilt graag een computer spel spelen. Dan zou het zo maar zo kunnen zijn dat jij ongelofelijk goed bent in een bepaald spel. Je speelt het spel heel vaak en verslaat elke tegenstander. Na een tijdje zou dat toch heel saai worden? Daarom zijn er veel websites waarop je toernooien van populaire spellen kan spelen voor een leuke geldprijs. Naast deze websites, hebben game ontwikkelaars ook zelf gekeken naar de optie om toernooien te organiseren. Met het geld wat verdiend wordt van de game zelf, kunnen de ontwikkelaars zelf grote toernooien organiseren.

Rocket League

Laten we het spel “Rocket League” als voorbeeld nemen. Rocket League is een spel waarbij je als het ware met auto’s voetbalt. Het spel is ontwikkeld door de Amerikaanse game ontwikkelaar Psyonix en is gepubliceerd in 2015. Rocket League is een van de spellen die met hun ontwikkelaars (Psyonix) grote esports competities voor het spel zelf organiseert. Die competitie heet namelijk RLCS, wat staat voor Rocket League Championship Series. Hierin komen uit verschillende continenten, de beste spelers bij elkaar om mee te spelen voor de grote geldprijzen. Het hele evenement wordt live gedeeld met de fans. Je kunt het onder andere volgen op Twitch, een online streaming & content platform. Nu horen we u denken, om hoeveel geld gaat zo’n toernooi nou precies? Over de hele competitie spreken we over maar liefst $6,000,000 prijzengeld.

 

Organisaties

Om het gamen op professioneel niveau mogelijk te maken, zijn er bepaalde esports organisaties. Zij werken samen met sponsoren om zo een team met talentvolle spelers te kunnen financiëren. Deze sponsoren willen maar al te graag met grote organisaties samenwerken. De reden daarvoor is best simpel. Eerder in dit artikel hadden we het erover hoe fans grote toernooien live kunnen volgen op streaming platformen zoals Twitch. Bij een zogeheten live stream, waar je het toernooi dus kan volgen, kunnen soms wel meer dan 50,000 mensen komen kijken. Zo creëert esports dus een enorm groot publiek en wordt het voor sponsoren interessant.

 

Geef hieronder een reactie!